Zatímco ženy po tři sta let vyvíjely své kabelky, pánská zavazadla zůstávala na rozdíl od těch dámských ostudně prostá, ponejvíc nevkusná a leckdy i docela nefunkční. Jen polehku a pomalu do pánských šatníků přibývají kabely s funkcemi a rysy přejatými ze staletého vývoje dámských kabelek. Polehku a pomalu se prosazuje pánská taška přes rameno a pánská taška do ruky, které by si i žena, aniž by se zostudila, mohla vzít do společnosti. Bylo by sice fakticky správně, kdybychom takovým taškám říkali pánské kabelky, ale pochopitelně zůstaneme u pojmenování pánské tašky, též men‘s bags.






V obchodech se mimo brašen přes rameno, na něž jsme si již zvykly, prodávají takzvané bowling bags, neboli tašky válcového tvaru, holdalls, neboli objemné brašny především na cesty, a briefcases, neboli aktovky či variace na diplomatický kufřík. Ježto všechny mají svůj předobraz v dámských kabelkách, lze do nich narvat peněženku, notebook, telefonní aparát, šminky, svazky dokumentů a klíčů, psa, láhev pití, medikamenty, obuv na přezutí, několikero slunečních brýlí a ještě polovina jejich objemu zůstane prázdná tak, aby taška nepůsobila přeplněně a nekazila dojem.




Pomalu a polehku se na ulici obměňují muži, kteří naprosto nevkusně nosí batoh k saku či ke kabátu nebo zůstávají u nudných kufříků a aktovek, za muže, kteří volí kožené, často lesklé kabely do ruky nebo přes rameno. Přitom na pánských kabelách není stopa po extravaganci, není se tedy čeho bát a je načase zkusit si pohodlí, které ženy dávno znají.

Comments (0)